The City of Mequon installed a new two story below grade pre engineered flooded suction sewage pump station as part of a system upgrade that included a new force main. The City of Mequon, AECOM, and USEMCO were presented with unique criteria of needs and conditions that resulted in a double deck package lift station.

DSCN0207alt

The existing lift station was located between a residential subdivision, the Milwaukee River and State Hwy 167, a major thoroughfare through the City. Constructing the new lift station at the existing location posed problems due to the small size and limited access of the existing lift station site as well as the need for the current station to remain in operation until the new lift station and forcemain were complete.  The proposed location of the new lift station had to be outside the right of way of State Hwy 167 (owned and maintained by Wisconsin DOT), but also close enough to utilize the existing generator and sewers. It was also necessary that the station be as unobtrusive as possible and shielded from view from State Hwy 167, the subdivision and Parkview drive. Given these constraints it was determined that a factory built below grade dry pit lift station would be the best solution to the city’s requirements.

The City approached the neighboring subdivision association, and in particular the homeowner adjacent to the parcel east of Parkview Drive and north of the State Hwy 167.  A small portion of the adjacent homeowner’s lot was then purchased to construct the new lift station without encroaching on the State Highway Right of Way.  The entirety of the purchased parcel was utilized for the new lift station and access roadway.

AECOM’s creative construction sequencing allowed minimal and shallow sewer work in Parkview Drive to be completed, concurrent with the proposed lift station excavation within the purchased property.  AECOM also insured that the electrical and control transfer was interchangeable between the existing and new lift stations, thereby allowing the City additional flexibility during the startup process for the new USEMCO lift station.  Parkview Drive is also on a school bus route, meaning that the closure of this roadway had to be completed before school began in August 2012.  By choosing a factory package lift station the roadway was only closed for a period of 1 month to allow completion of the sewer work and installation of the new lift station. Since there was a very tight foot print for the new station AECOM and USEMCO determined that a double deck or stacked design would best meet the City’s needs. The complete station consisted of two separate chambers. A top chamber would house the controls and a bottom chamber the pumps.  This accommodated the City’s desire to access the pump station control panel without climbing all the way down to the pump room which was approximately 24 feet below grade.

DSCN0226 DSCN0252

AECOM worked with USEMCO to design a control chamber located above the pump chamber that could be accessed via a regular stairway in lieu of a traditional entrance tube and ladder.  The stairway design provided a safer easier way to enter the station and minimized the time it takes for the City’s staff to perform a check on the equipment. Moving the controls to the top chamber also reduced the overall length of the lift station thus reducing the amount of land requiring purchase.

DSCN0268  Img76120064

Both chambers had USEMCO’s curved wall or Peanut design that allowed for maximum interior room. The bottom chamber is the pump room which is accessed thru a traditional entrance tube that is connected between the two units. The pump room utilizes three Cornell 30hp eight inch pumps rated for 2000 GPM. A bridge crane in the pump room facilitates easy maintenance and is aligned with the service tube for equipment removal.

DSCN0217alt       Img76120126

AECOM’s design of constructing the new station across from the old station insured the existing access drive was able to be utilized for maintenance vehicles and access to the existing generator without parking on the shoulder.

IMG_00000085 IMG_00000070

The new lift station has a decorative subdivision wall to shield it from State Hwy 167 and landscaping for additional shielding from the property owners and Parkview Drive.  The existing lift station was then demolished and the block retaining wall removed, thereby restoring it to the same cross section as the remainder of State Hwy 167.  The driveways to the existing generator and new lift station were repaved or newly installed to provide maintenance access to the facilities.

IMG_00000075 IMG_00000080